Bedrijven Schermafbeelding 2016-05-12 om 10.26.22

Published on mei 12th, 2016

0

Een gaslek kan zeer gevaarlijk zijn!

We weten allemaal wel dat een gaslek gevaarlijk kan zijn. Maar hoe kan dat eigenlijk, waarom is gas zo gevaarlijk? En hoe weet je of er sprake is van een gaslek?

Waarom is een gaslek zo gevaarlijk?

Aardgas brandt onwijs makkelijk. Het punt van ontbranding is heel erg laag, waardoor er weinig vuur nodig is om gas te laten ontbranden. Dat is dan ook precies de reden dat we gas zo vaak in huis gebruiken. Normaliter gaat dat altijd wel goed dankzij talloze voorzorgsmaatregelen, strenge wetgeving en een goede kennis bij de bevolking.

Hoe kan er een gaslek ontstaan?

Een gaslek kan min of meer plotseling ontstaan. Natuurlijk zal het problemen geven als je per ongeluk het gasfornuis open hebt laten staan zonder dat de pit brandt, maar het kan ook na verloop van tijd ontstaan. Een gasleiding kan na verloop van tijd poreus worden, waardoor er gas kan ontsnappen. Een andere optie is nog dat de slang los begint te raken.

Je kunt deze situaties dikwijls voorkomen door de slangen regelmatig te controleren en hun staat goed in de gaten te houden. Maar toch valt het lang niet altijd op tijd te signaleren. Gelukkig worden de slangen steeds beter en wordt de kans op lekkages en scheuren dus ook steeds kleiner.

Gas kun je ruiken

Van nature is gas een heel gevaarlijke stof; het is namelijk geurloos. Om ongelukken te voorkomen wordt er een geurstof aan het gas toegevoegd. Op die manier kun je een gaslek redelijk stel constateren.

Merk overigens ook op dat gas levensgevaarlijk kan zijn bij inademing, ga dus niet zomaar een ruimte in waar gas aanwezig is; ook niet om de gaskraan dicht te draaien.

Wat te doen bij een gaslek?

Als je een gaslek ontdekt of ook maar een vermoeden hebt van een gaslek, is het zaak snel te handelen. Voorkom elke vorm van open vuur. Doof dus alles waar een vonkje van af zou kunnen komen om te voorkomen dat het gas ontbrandt. Wees dus ook voorzichtig met elektriciteit; een klein vonkje kan al voldoende zijn om een ontploffing te doen ontstaan.

Vervolgens is het zaak ramen en deuren te openen zodat het gas kan verdunnen. Sluit ook de hoofdkraan af om te voorkomen dat er meer gas vrijkomt.

Hierna kan het nationale gratis storingsnummer gebeld worden (0800 – 9009), die je in verbinding zal stellen met de regionale netbeheerder. Deze zal vervolgens een loodgieter – zoals de loodgieter Roosendaal – of een eigen monteur langs laten komen om het euvel verder te verhelpen. Als er sprake is van een groot lek, is het verstandig om de hulpdiensten (112) in te lichten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑