Bedrijven schermafbeelding-2016-11-09-om-16-49-06

Published on november 9th, 2016

0

Je trekhaak elektrisch aansluiten

Een trekhaak op je auto gaat verder dan de haak met de bol erop die je van de buitenkant ziet. Een trekhaak bevat namelijk een behoorlijk deel aan elektronica. De aanhanger die jij op je trekhaak aansluit heeft immers een deel aan eigen elektronica. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan de verlichting van een fietsendrager of bagagewagen, maar ook aan de apparatuur in een caravan die je automatisch aansluit op je auto tijdens het vervoer.  Om deze reden krijg je bij de aanschaf van een trekhaak altijd te maken met een stekker. Er zijn dan twee soorten stekker; de 7 polige stekker en de 13 polige stekker. Het verschil daartussen is van wezenlijk belang en daarom zullen we het je uitleggen.

Een 7 polige stekker voor het eenvoudige werk
Een fietstendrager of een aanhangwagen zijn zaken die je eenvoudig achter je auto hangt. Ze ontnemen echter wel allebei het zicht op de achterkant van je auto, waardoor je verlichting niet meer goed zichtbaar is. Dit is iets wat bij de wet verboden is en wel om een heel goede reden; het niet zien van een auto in het donker is één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen in de avonduren en vroege ochtenduren. Het is daarom van het grootste belang dat de verlichting van je fietsendrager of aanhangwagen wordt aangesloten op de stekker van je trekhaak. Wanneer je alleen verlichting hoeft door te zetten naar je aanhangwagen of fietsendrager heb je genoeg aan een 7 polige stekker.

Een 13 polige stekker voor het gecompliceerde werk
Een caravan is één van de zaken die het meeste worden gekoppeld op de trekhaak van een auto. Zo’n caravan bevat echter allemaal elektrische apparatuur die ook onderweg gewoon werkt. Denk maar eens aan een koelkast die is aangesloten. Op de camping sluit je die aan op de elektriciteitsvoorziening, maar onderweg wordt je koelkast ook aangesloten. In dit geval op de stekker van je trekhaak. Zo’n stekker van je trekhaak zal in dat geval meer polen moeten bevatten aangezien hij meer functies moet aansluiten. In dat geval heb je een 13 polige stekker nodig.

Een verloopstekker
Wanneer je een trekhaak hebt met een 7 polige stekker, maar je af en toe een 13 polige stekker nodig hebt, is een verloopstekker de ultieme oplossing. Op die manier kan jij zonder ingrijpende technische maatregelen jouw trekhaak tijdelijk geschikt maken voor een caravan. Het scheelt je een extra uitgave.

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑