Gezondheid Schermafbeelding 2016-07-13 om 09.22.05

Published on juli 13th, 2016

0

Een effectieve contactsport: Krav Maga.

Ieder mens kent de impuls om te bewegen. Velen zetten dit om in een individuele sport, zoals je ’s ochtends veel joggers op de weg tegenkomt, maar enkelen kiezen voor een sport die zowel historie heeft als uitgaat van aanraking. Er zijn talrijke van deze contactsporten of vechtsporten en voor de leek is het soms lastig deze uit elkaar te halen. Vele zijn oosters van oorsprong. Krav Maga is een Europese variant. Vrij vertaald betekent het zoveel als ‘contactgevecht’ en vindt zijn oorsprong in Hongarije. De verdere ontwikkeling vond echter plaats in Israël, waar het zijn rechtmatige uitdrukking als gerespecteerde en efficiënte imago als contactsport kreeg.

Fysieke zelfverdediging.
Krav Maga leent zich uitstekend als zelfverdedigingsstrategie. De sport zelf komt voort uit een behoefte tot zelfverdediging en daarom stelt Krav Maga je in staat om in je kracht te staan. Vele beoefenaars groeien daadwerkelijk in hun assertiviteit en levensvisie doordat ze met minder angsten te maken hebben. Het is een efficiënte tool om in te zetten bij gevaar. Het heeft zijn nut bewezen doordat het tegenwoordig in veel landen ook als onderdeel behoort tot de opleiding van politieagent of militair. Maar het leent zich uitstekend als fysieke training. 

Niet machteloos.
Krav Maga gaat uit van het feit dat je zelf iets kunt doen in een gevaarlijke situatie. Dus het bekrachtigt jou als persoon. Trainingen gaan vaak uit van aanvallen van een ander, al dan niet met een wapen. Sommige scholen trainen op verschillende locaties en niet enkel in een vaste, vertrouwde omgeving. Dit doen ze juist om je alert te maken. Tevens is het zo dat de sport niet uitgaat van esthetica, zoals andere oosterse sporten dat wel doen. Krav Maga gaat vooral om de effectiviteit. Welke greep of handeling heeft het meeste effect? De technieken sluiten aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt. Overigens leent de sport zich voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn zelfs veel zelfverdedigingsorganisaties voor vrouwen die Krav Maga gebruiken als hun fundament. Zoals omschreven is Krav Maga effectief, dus niet gebonden aan andere regels dan de wet. Ellebogen, prikbewegingen met vingers, stoten onder de gordel: ze zijn toegestaan. De strekking is dat je als mens conflicten probeert te vermijden, maar wanneer je gevaar loopt tijdens een conflict je jezelf moet kunnen beschermen. Krav Maga geeft inzicht over je eigen mogelijkheden, waardoor je jezelf ook beter leert kennen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑